Stereoscape

Blog

Digitalisaatio on muotikaupan mahdollisuus

(last update 2 years ago)

Vielä pari vuotta sitten talouslehtien jutut lupasivat perinteiselle kivijalkakaupalle kylmää kyytiä. Erityisesti muotiliikkeiden pelättiin jäävän vain showroomeiksi ja sovituskopeiksi mobiiliostamiseen tottuneille ”milleniaaleille”. Nyt samat perinteisten myymälöiden tuhoa ennustaneet lehdet kertovat uutisia kivijalkamyymälöiden uudesta tulemisesta. Jopa verkkokaupan jättiläiset Amazon ja eBay ovat avanneet omat kivijalkamyymälänsä.

Muotikaupassa monet merkit ovat yllättäen satsanneet näyttäviin uusiin myymälöihin, joissa elämyksellisyyttä luodaan uusilla digitaalisilla keinoilla ja joissa fyysisen myymälän ja verkkokaupan rajat sekoittuvat. Kivijalkakaupan pelastukseksi näyttäisikin nousevan sama, mikä vielä muutama vuosi sitten oli sen suurin mörkö, digitaalisuus.

Elämyksellisyys kaiken keskiössä

Eräänlainen lähtölaukaus kehitykselle oli Burberryn lippulaivamyymälän avaaminen Lontoossa 2012. Sittemmin mielenkiintoisista uusista digitaalisuutta hyödyntävistä myymäläkonsepteista on kuultu monilta muilta huippumerkeiltä: Rebecca Minkoff, Alexander McQueen, Hugo Boss, Adidas sekä TopShop. Myymälätilan digitalisoitumisen myötä myös raja verkkokaupan ja fyysisen myymälän välillä hämärtyy. Digitalisaatio on muotikaupan mahdollisuus Vielä pari vuotta sitten talouslehtien jutut lupasivat perinteiselle kivijalkakaupalle kylmää kyytiä. erityisesti muotiliikkeiden pelättiin jäävän vain showroomeiksi ja sovituskopeiksi mobiiliostamiseen tottuneille ”milleniaaleille”. nyt samat perinteisten myymälöiden tuhoa ennustaneet lehdet kertovat uutisia kivijalkamyymälöiden uudesta tulemisesta. Jopa verkkokaupan jättiläiset Amazon ja eBay ovat avanneet omat kivijalkamyymälänsä. Digipeili näyttää mainosviestit tyylikkäästi ja myymälän ilmeen mukaisesti.

Suomalainen interaktiivisiin 3D-visualisointiratkaisuihin erikoistunut Stereoscape Oy on seurannut digitalisaatiokehitystä muotikaupassa jo pitkään. Yhtiön toimitusjohtaja Heli Nelimarkka kertoo, että erityisesti erilaiset interaktiiviset digitaaliset ratkaisut tuovat uusia mahdollisuuksia perinteiseen myymälätilaan. Vierailtuaan maaliskuussa Retail Design Expossa Lontoossa Nelimarkka on entistä vakuuttuneempi kehityksestä: ”Myymälöiden elämyksellisyyteen satsataan nyt paljon. Myymälätilat digitalisoituvat näyttävästi ja isosti; suuria näyttöjä, interaktiivisia ikkunoita, digitaalisia peilejä, upeita projisointeja. Muotikauppa on nyt elämyksellistä ja digitaalista kaikissa kanavissa. ”

Kerro kerro kuvastin, digipeili kertoo enemmän

Erilaisten näyttötekniikoiden kehittyminen on tuonut uusia ulottuvuuksia myymälätilan sisustuksen digitalisointiin. Yksi esimerkki tästä on digitaalinen peili. ”Digipeilihän on oikeasti vain peilipintainen näyttö”, kertoo Channel Sales Manager Charlotta Heiskanen Stereoscapesta. Digipeili kertoo sekä ostajalle että myyjälle enemmän. Peilinäyttöön on mahdollista saada lisätietoja vaikkapa asiakkaan sovittamasta vaatteesta; mitä kokoja, värejä tai muita yhteensopivia tuotteita liikkeestä löytyy. Myyjälle digitaaliset älypeilit mahdollistavat asiakkaiden mieltymysten tarkan analyysin; mitä tuotteita sovitetaan eniten ja jääkö jokin tietty tuote, väri tai koko muita useammin sovituksen jälkeen sittenkin ostamatta. Liiketunnistinta hyödyntämällä peili voi myös reagoida lähestyvään asiakkaaseen; näyttää tervehdyksen, ohjata tiettyyn pisteeseen myymälässä, näyttää lisätietoa tuotteesta tai kampanjasta. “Käytännössä vain mielikuvitus on rajana sille mitä sisältöjä peiliin voidaan tuoda. Kosketusnäyttöä en ehkä kuitenkaan peiliin asentaisi; ylimääräisiä kämmenenkuvia tuskin kukaan jatkuvasti haluaa peilistä pestä”, naurahtaa Heiskanen.

Ikkunaostoksilla interaktiivisesti

Digitaalisuuden hyödyntämisen vähittäiskaupassa ei tarvitse jäädä vain myymälän sisätiloihin. Interaktiiviset näyteikkunat mahdollistavat tuotetietojen selaamisen ikkunasta kaikkina vuorokauden aikoina. Interaktiivisen ikkunan kautta voi tuotteet jopa ostaa. Esimerkiksi amerikkalaismerkki Kate Spade lanseerasi Saturday-brändinsä New Yorkissa pop-up -konseptilla, jossa koko myymälä oli yhtä kuin interaktiivinen, ostamisen mahdollistava, näyteikkuna. Suomessa ei vielä muotikaupassa ole juurikaan interaktiivisia näyteikkunoita nähty, mutta konsepti yleistyy varmasti täälläkin uskoo Charlotta Heiskanen. ”Vaikka ikkunaan ei aina ostomahdollisuutta tuotaisikaan, mahdollistaa interaktiivinen ikkuna vaikkapa liikkeen koko tarjooman esittelyn 24/7. Ei kai hyvää sijaintia ja kallista kauppapaikkaa kannata aukioloaikojen ulkopuolella jättää vain muutaman tuotteen esittelyyn.”

Ammattiostajia unohtamatta

Myös ammattiostajien ostokokemuksella on väliä ja digielämykset tekevät tuloaan myös vaatebrändien näyttelytiloihin. Tommy Hilfiger avasi viime vuonna Amsterdamissa digitaalisen showroomin. Sen keskiössä on suuri kosketusnäyttöpöytä, joka toimii yhdessä neljä metriä korkean videoseinän kanssa. Konsepti on tarkoitus monistaa muille markkina-alueille ja sen sanotaan mullistavan ammattiostajien ostokokemuksen.

“Digikuva” luo elämyksiä

Yhdeksi kuluvan vuoden suurista trendeistä vähittäiskaupassa on nimetty nk. ”digikiva” (”Fun-Tech”) eli teknologian hyödyntäminen asiakkaiden viihtymisen ja elämysten luojana. Upeimpia esimerkkejä tästä on Lontoon Harroldsin ikkunaan viime vuoden pääsiäiseksi totutettu Fabergé 3D-projisointi: valoshow, taideinstallaatio ja huikea mainos. Projisointitekniikka mahdollistaa paitsi näyttävät wowelämykset, myös pienemmät toteutukset, joissa tekniikan keinoin parannetaan asiakkaan ostokokemusta. ”Mitä jos liikkeessä nostat esillä olevan kengän, ja saman tien tasolle, jossa kenkä oli, projisoituukin lisätietoja? Tai mitä jos näyteikkunassa yhteen ja samaan valkoiseen kankaaseen voidaan projisoida malliston kaikki erilaiset kuosit, elävästi ja elämyksellisesti? 3D-projisoinnilla tämä kaikki on mahdollista.” kertoo Creative Digitalist Antti Granqvist Stereoscapelta. Omanlaistaan digikivaa on myös keinotodellisuuden hyödyntäminen. Muun muassa Balenciaga, Rebecca Minkoff ja Topshop,ovat tarjonneet asiakkailleen mahdollisuuden elää muotinäytös todeksi virtuaalitodellisuudessa. Kukapa ei haluaisi kokea Pariisin muotinäytöstä eturivistä, vaikka oikeasti istuisikin helsinkiläisessä myymälässä, virtuaalilasit päässä? Wow-elämys on taattu ja asiakkaalle annettu yksi syy lisää astua myymälään.

Katso esimerkkejä huikeista digitaalisista ratkaisuista muotikaupoissa blogistamme. 

Lue myös interaktiivisista ratkaisuistamme täältä tai ota yhteyttä ja kysy lisää:

Charlotta Heiskanen, Channel Sales Manager
+358 40 642 8601, [email protected]

Share this article
Facebook
Twitter
LinkedIn

Read more

meta quest 3 headset

Ensitestissä Meta Quest 3 -virtuaalilasit

Uudet Meta Quest 3 -virtuaalilasit saapuivat Stereoscapen toimistolle ensitestiin. Videolla laseja kokeileva Frans kertoo mietteensä headsetin ominaisuuksista (mm. handtracking, näytön tarkkuus, ohjaimet, ulkonäkö) ja testaa,

Read More
teknologia 23 tapahtuma banner

Stereoscape mukana Teknologia 23 -tapahtumassa

Stereoscape on mukana pohjoismaiden johtavassa teollisuuden teknologiatapahtumassa. Teknologia 23 -tapahtuma esittelee uusimmat älykkään ja kestävän teollisuuden teknologiat aina teollisten prosessien automatisoinnista ja digitalisoinnista kunnossapidon ja

Read More

Order our newsletter