Markkinointi on investointi – ei kustannuserä

Share this article
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

”Nyt hanaa suomalaisyritykset” totesivat Osuuspankin edustajat ja Aalto-yliopiston tutkijat tuoreen suuryritystutkimuksen julkistamisessa ja kehottivat yrityksiä investoimaan rohkeasti kasvuun. Investoinnit digitalisoitumiseen näyttäisivätkin tutkimuksen mukaan olevan suuryrityksissä voimakkaassa kasvussa. Huolettavalta kuitenkin näyttää se, että suuryritysten panostukset markkinointiin puolestaan jatkavat tutkimuksen mukaan laskuaan.

Vaikeina taloudellisina aikoina leikkaukset markkinointibudjettiin ovat usein näennäisen helppo säästökohde. Mutta jos yritys oikeasti – vaikeinakin aikoina – pitää fokuksensa tiukkana ja tavoittelee kasvua, ei asia enää olekaan niin yksinkertainen. Liika säästäminen syö kasvun mahdollisuuden. Markkinointiin pitäisi nimittäin myös uskaltaa panostaa. Paljon. Tai ainakin paljon enemmän kuin monet yritykset Suomessa nykyisin panostavat. Esimerkiksi kansainvälisissä konepajateollisuudessa markkinointi-investoinnit ovat noin 2-4 % liikevaihdosta. Suomalaiskonepajojen vastaava luku on usein jopa alle 0,5 % liikevaihdosta. Nämä luvut kertovat paljon ja ennen kaikkea siitä, että liian usein markkinointi nähdään vain kulueränä, josta säästetään aina kun voidaan.

Markkinointi tulisi uskaltaa nähdä investointina. Investointina tulevaisuuteen ja ennen kaikkea kasvuun. Investointina, jonka pitäisi kiinnostaa koko johtoryhmää. Näin toteaa mm. markkinointivaikuttaja Anne Korkiakoski sekä valmistumassa oleva Viestintäalan tutkimussäätiön ja Sanoma Media Finlandin tutkimus ”Markkinointi-investointien vaikutus Suomen kasvuun ja kansainvälistymiseen”. Korkiakoski haastaa yrityksiä fokusoimaan tuotteisiin, hinnoitteluun ja voimavaroihin, joilla vallataan markkinaosuuksia. Tämä haaste pitäisi suomalaisyrityksissä ottaa vakavasti.

Pieni haaste menee myös markkinointiväen suuntaan. Sen tulisi oppia nostamaan keskustelu markkinoinnin merkityksestä laajemmalle tasolle. Markkinointi on paljon muutakin kuin mediamainontaa ja kivoja kamppiksia. Se on tuotteistamista, kaupallistamista, myyntikanavia ja viestintää. Tämä on markkinointiväen osattava kertoa. Ja jos markkinointi halutaan nähdä investointina, tulee se pystyä perustelemaan samalla kielellä kuin muutkin investoinnit – analyysein ja numeroin.

Oman lisänsä markkinoinnin haasteisiin tuo se, että myös BtoB-ostajan polku on voimakkaassa muutoksessa. Useat tutkimukset ovat todenneet, että samoin kuin kuluttajat, myös yritysostajat hankkivat yhä enenevässä määrin itsenäisesti tietoa päätöstensä tueksi. Siinä missä ennen laitettiin myyntireiska matkaan hyvä brosyyri mukanaan, täytyy tämän päivän BtoB-markkinoijan kyetä vastaamaan asiakkaidensa tiedonjanoon informatiivisella, kiinnostavalla ja helposti löydettävällä tiedolla. Digitaalinen visualisointi tuo markkinoitiin ulottuvuuden, joka ainakin insinöörivetoisessa Suomessa antaa usein etulyöntiaseman muihin markkinointi-investointeihin nähden. Kun visualisointiin uskalletaan panostaa ja tehdä siitä kolmiulotteista ja interaktiivista, saadaan entistä paremmin ostajaa puhuttelevaa sisältöä ja investoinnin tehoakin on usein helpompi mitata.

Tietoa etsivän BtoB-asiakkaan aika on kuitenkin kortilla. Tietoa, jota yritys tuotteestaan ja palvelustaan tarjoaa ei asiakas kauaa silmäile, jollei se avaudu helposti, elämyksellisesti ja juuri hänen kysymyksiinsä ja kiinnostuksiinsa vastaten. Tarvitaan tarinaa, interaktiota ja elämyksellisyyttä. Virtuaalitodellisuus, 360-videot, interaktiiviset videot mahdollistavat asiakkaalle vapauden valita. Markkinoijalle ne antavat perinteistä videota enemmän asiakkaan katseluaikaa, lisäävät sitoutumista ja tuottavat tarkempaa analytiikkaa siitä mistä asiakas oikeasti on kiinnostunut.

Nyt siis hanaa suomalaisyritykset – investoidaan digitaalisuuteen, markkinointiin ja loikataan digitaalisen markkinoinnin uuteen aaltoon – interaktiivisuuteen!

– Helena

Read more

Team member Karoliina Leisti

Boosting MedTech training and after-sales services with augmented reality

With travel restrictions and physical distancing widely adopted as measures to tackle the global Covid-19 crisis, many sectors of society have had to expedite their digitisation plans and look at more effective ways for remote working. But there are also many essential service workers who can’t do their jobs remotely. How can we assist them in these exceptional times?

In this blog, Stereoscape’s Karoliina Leisti discusses how augmented reality and other digital interactive technologies can help boost learning, installation and maintenance functions in the MedTech sector.

Read More
VR Showroom

A true mixed reality experience using Varjo XR-1

Stereoscape recently developed a mixed reality experience using the brand new Varjo XR-1 headset. We sat down with Stereoscape’s CTO Ferhat Sen and creative producer Jyri Nolvi, and developer Daniel Leggat to discuss the experience and possibilities of working with the new Varjo headset.

Read More
AR Hololens motor rotating hand gesture

Enterprise AR/VR – proving the business case

AR and VR are helping drive digital transformation in enterprises. VR is typically used in product design or to replicate real-life situations in immersive learning, whilst AR is streamlining workflows, speeding up troubleshooting, boosting on-the-job learning and more. Presenting a solid business case is one of the key steps in adopting AR/VR for enterprise use. A well-structured proof of concept will help you build the business case.

Read More

Interactivity and multilayer storytelling

In our last blog, we looked at how effective information architecture (IA) helps make sense of complex information. The way information is organised becomes even more important when creating interactive or multi-layered content. In this article we take a look at how information architecture underpins interactive, multi-layered storytelling, helping personalise and customise content for effective B2B marketing and sales.

Read More

Get a time & cost estimate for your solution.

Sign up for our newsletter

[email protected]
+358 207 419 950

Kampinkuja 2
00100 Helsinki

Business ID: 2077474-0
Stereoscape GDPR

© Stereoscape Oy